Salgısının azlığı veya yokluğu hallerinde insanlarda tetani denilen sendromu meydana getirir.
Genellikle herhangi bir sebeple tiroit bezinin çıkarılmasında ona yapışık olduğu ve küçüklüklerinden ötürü görülmedikleri için beraber çıkarlar.
Tetanide kandaki kalsiyum miktarı azalır, buna karşılık fosfor miktarı artar. Vücut ısısı kırk dereceye yükselir. Kaslarda fibriler titremeler olur, sonradan bu hareketler artarak tonik kasılmalar ve sertlikler görülür. Çene kilitlenir. Bacaklar sert ve gerilmiştir, önüne geçilmezse, solunum kaslarının ve glottisin spazmı sonucu nefes alamamaktan hasta ölür.
Hastalık tehlikeli olduğu için doktor kontrolünde, hatta hastanede olmak gereklidir.
Paratiroit bezlerinin normalden fazla paratrop hormon ifraz etmesi halinde (Ostitis fibroza sistika je-neralizata) hastalığı meydana gelir. Kemiklerde kalsiyumun göçmesinden ötürü kalsiyum azlığı ve kiste benzer boşluklar meydana gelir. Buna karşılık kanda kalsiyum miktarı artar. Kemiklerde ağrılar, kaslarda tonus azalması, kanda fosfatasların artmasından dolayı idrarda kalsiyum çıkarılmasının artması ile kendini gösterir.
Böbreklerin iyi çalışmaması ve sık sık taş teşekkülü gösteren bozukluklar arasındadır. Hastalık paratiroitte bulunan bir ur veya yaygın hiperplaziden ileri gelir.