Annem Bitanem

Doğuma Yetişemem Endişesi

Doğuma Yetişemem Endişesi

Hamileliğin 34. haftasında, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlarda, doğuma yetişememe telaşı yaşanır

11 Ocak 2013 Cuma 22:27
Yazdır

 Eğer doğum sancıları dikkate alınmaz ve zamanında harekete geçilmezse, doğuma yetişememek, evde, yolda, arabada doğum yapmak mümkündür. Özellikle ilk hamileliğini yaşayan kadınlarda doğuma yetişememek pek mümkün değildir. Her sancı ve su gelmesi doğumun başladığı anlamına gelmez. Ama bu durumlarda doktora haber verilmeli, gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra güvenli bir şekilde hastaneye gidilmelidir. Ancak söz konusu doğum, ikinci, üçüncü ve daha sonraki doğumlarsa, anne adayları daha seri davranmalıdırlar. Çünkü doğum sayısı arttıkça, doğum süresi de kısalır.

Diyelim ki doğum başladı

Bir doğumun en önemli belirtisi, ilk açıcı sancılardır. Kuyruk sokumundan başlayan bu ağrılar, karın bölgesine doğru yayılır, bir kuşak gibi hamile kadının bedenini sarar. İlk sancı 20-30 saniye kadar sürer. Sonra gittikçe daha sık ve daha güçlü olarak duyulur. Sancılar arasındaki süreler düzenli olmaya başladığı zaman (her 10 dakikada bir) artık hastaneye gitmenin vakti gelmiş demektir. Doğumun başladığını gösteren en kesin belirti, rahim boynunun aralanmasıdır. Eğer su kesesi patlamışsa, sancılar olmasa bile, doğum başlamış demektir. Bu durumda yapılacak en doğru hareket, en kısa zamanda hastaneye gitmektir.

Doğumdan 24-48 saat önce

Doğumun gerçekten çok yaklaştığı hususunda en kesin belirti, o zamana kadar rahim ağzını kapalı tutan sümüksel dokudan (mukoza) oluşan tamponun gevşeyerek akmasıdır. Halk arasında buna "İşaret geldi" derler. Bu akıntı kırmızı renktedir. Bu arada ön ağrılar daha kuvvetle hissedilmeye başlanır. İki ağrı arasındaki süre uzundur.

Gebeliğin son aylarında alt karın ve kasıkta pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli ve değişen şiddette kasılmalar yaşayabilirsiniz; bunlar yalancı doğum ağrıları olarak adlandırılır. Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır. Beş dakikada bir gelen ve 1 dakikadan uzun süren kasılmalar ya da su gelmesi halinde ise doktora başvurmak gerekir.

Gebeliğin son aylarında rahim ağzında genişleme başlar. Doktorunuz bu durumu vajinal muayene ile anlar ve cm olarak ifade eder. Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzında tam genişleme (10 cm) ve tam incelme (%100) olması gerekir.

Gebeliğin son zamanlarında bebek hareketlerinin bir miktar azalması normal kabul edilir. Ancak bebek hareketlerinde belirgin azalma varsa (saatte 10’dan az) veya bebek hiç hareket etmiyorsa mutlaka doktorunuza başvurun. 

Anahtar Kelimeler: hamile , psikoloji , hamilelik psikolojisi , doğum , doğuma yetişememe endişesi ,
Bu haber toplam 1703 defa okunmuştur
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
Hamilelikte Kilo Alımı
Anne Adayına Doğum Eğitimi
Bebeğiniz Sizi Kısıtlamasın
Doğum Öncesi Kaygılar
Hamilelikte Yaşam Stili
Ya Düşük Olursa Korkusu
Hamilelikte Strese Dikkat!
Yeni Vücut Yeni Kimlik
Hamilelikte Görülen Rüyalar
Yaz Hamileliği
Anneliğe Hazır mısınız?
Gebelik Dönemi Korkuları
Hamilesin Muhteşemsin
Hamilelik Psikolojisi
 
KURUMSAL

İÇERİK

BİZİ TAKİP EDİN