Annem Bitanem

Beslenme İle Bağlantılı Sağlık Sorunları

Beslenme İle Bağlantılı Sağlık Sorunları

Beslenme durumunun kötü olması hastalıklara karşı direnci azaltırken enfeksiyon hastalıklarının daha ciddi ve uzun sürmesine neden olmaktadır.

13 Aralık 2012 Perşembe 17:55
Yazdır

Beslenme ve enfeksiyon…
Enfeksiyonlar da beslenme durumunu ve organizmanın besin öğesi rezervlerini olumsuz yönde etkiler.Herhangi bir bağırsak enfeksiyonu yağın ve yağda eriyen vitaminlerin emilimini bozar.
İlerlemiş enfeksiyonlarda tiamin, folik asit, B12 vitamini ve C vitamini yani askorbik asit yetersizlikleri oluşur.Enfeksiyonlara bağlı ishal durumlarında sodyum ,klor,potasyum ve fosfor kaybı görülür.Enfeksiyonlarla birlikte gelişen yetersiz beslenme ile aynı zamanda kilo kaybı da ortaya çıkmaktadır.

Beslenme ve göz sağlığı:
Göz kasları ,sinirleri müköz membranları ve görme olayı kişinin beslenme durumundan etkilenmektedir. Kişinin gözünün karanlık ortama adaptasyonu A vitamini yetersizliğinde keretomalasi ,kseroz, bitot lekesi ,ve kseroftalmi oluşunu arttırmakta veya sağlamaktadır.
Riboflavin yetersizliği korneada damarlanma ,konjokivit ,fotofobi ,gözlerde yanma,ve kaşınmaya neden olur.C vitamini ve niasin göz lenslerinin sağlığını ve bütünlüğünü korurlar.Yaşlılarda diyete antioksidan vitaminlerin (vitamin E,C,ve Beta karoten)ilave edilmesi ,yaşlılığa bağlı katarakt riskini azalttığı bildirilmektedir. Beslenme ve göz sağlığı arasında da görüldüğü gibi oldukça yakın bir ilişki bulunmaktadır.

Beslenme ve diş sağlığı:
Diş sağlığında gebeliğin ilk 3 ayındaki beslenme büyük rol oynar .
Tüm besin öğeleri diş gelişimini doğrudan veya dolaylı olarak etkiler.Doğrudan etkileyen en önemli besin öğeleri protein ,kalsiyum,fosfor,magnezyum,D vitamini C vitamini A vitamini ve flordur. Besinlerin seçimi ,tüketim zamanı diş çürükleri yönünden büyük önem taşır.Sükroz diğer şekerler arasında (çürük yapıcı) etkisi en yüksek olandır . Bu nedenle şekerli besinler yemek aralarından çok öğünlerde, diğer besinlerle birlikte alınmalı,aralarda yendiğinde hemen dişler fırçalanmalı ve bu tür besinler fazla tüketilmemelidir. Şekersiz sakız çiğnenmesi tükürük salınımını arttırarak plak pH sını arttırır.ve çürüğe karşı koruyucu rol oynar. Hazır meyve suları ,içlerine eklenen şeker nedeniyle çürük yapıcı etki gösterirler. Pirinç ,patates ve ekmek gibi nişastadan zengin besinlerin diş çürüğü oluşturma etkisi sükrozdan daha azdır. Peynir tükrük salgısını arttırır,şekerin hemen ardından yenildiğinde Ph nın kritik düzeye inmesine engel olur .
Yemeğin ardından yenen peynir yemeğin çürük yapıcı etkisini azaltır.Süt proteinleride mine yüzeyinden emilebilmekte ve minenin yıkımını önleyebilmektedir

Anahtar Kelimeler: beslenme, sağlık, hastalık,
Bu haber toplam 1642 defa okunmuştur
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
İştah Azaltan Besinler ve Öneriler
Beslenme Rehberi
Göbek Eriten Diyet
Bunları Asla Yemeyin
10 Pratik Diyet Yemeği
Öğün Sayısı ve İçeriğinin Önemi
Besinleri Pişirme İlkeleri
Kan Grubuna Göre Zayıflama
Zayıflamak İçin Bilmeniz Gerekenler
Selülit Eritme Diyeti
Sağlıklı Beslenme Planı
Ofis Yaşamı Kilo Aldırıyor
Ne Yapsanız Kilo Veremiyor musunuz?
Ev Kadınlarına Diyet Rehberi
Doğru Beslenmenin 20 Temel Kuralı
Diyet Öncesi Mutlaka Tiroid Ölçümü Yaptırın
Çocuklarda Beslenme
Yetersiz Ve Dengesiz Beslenme
Yeterli Ve Dengeli Beslenme
Diyet ilgili Herşey
Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fazla Kiloların Nedenleri
Kilo Verememenin Nedenleri
 
KURUMSAL

İÇERİK

BİZİ TAKİP EDİN