Annem Bitanem

Bebeğin Cinsiyeti

Bebeğin Cinsiyeti

Cinsiyet , cinsiyet kromozomları adı verilen ve X Y harfleriyle gösterilen kromozomlar tarafından belirlenir.Kadınlarda 2 tane X kromozomu,erkeklerde de 1 X ve 1 Y kromozomu bulunur .

10 Aralık 2012 Pazartesi 17:40
Yazdır

Bildiğiniz gibi bebeğinizin ilk hücresi olan zigot, sperm ve yumurta hücresinin birleşmesi ile oluşur. Bu birleşmeyle oluşan zigotun kromozomlarının yarısı anne ,yarısı da baba kaynaklıdır. Yumurta hücrelerinin hepsinde 1 tane X kromozomu bulunur.Buna karşın sperm hücrelerinin yarısı X,yarısı da Y kromozomu taşır. Eğer yumurta hücresi X kromozomu taşıyan bir sperm le birleşirse bebek kız, Y kromozomu taşıyan bir spermle birleşirse erkek bebek oluşacaktır. Bir döllenmede özel durumlar dışında tek bir yumurta hücresine karşın,yarısı X yarısı Y kromozomu taşıyan milyonlarca sperm hücresi bulunduğundan kız veya erkek bebek olma şansı eşittir.

Bugünün koşulları içinde doğacak çocuğun cinsiyetini belirlemek mümkündür. Tıbbi olarak kanıtlanmış,güvenilir yöntemler olduğu gibi çok pahalı ve etik açıdan uygulanması zor, çeşitli teorilere dayanan ve güvenilirliği kanıtlanmamış, hatta inandırıcı olmayan pek çok yöntem de vardır. Merakınızı gidermek için bu yöntemlerden kısa kısa sözetmek uygun olacaktır.

1) Preimplantasyon Genetik Tanı: Çok pahalı bir yöntem olmasına karşın en güvenilir yöntemdir ancak ülkemizde özel sağlık nedenleri dışında uygulanması yasaktır.Bu yöntemde tüp bebek yöntemleri uygulanarak elde edilen embriyoların cinsiyeti belirlenir ve sadece istenen cinsiyeti taşıyan embriyolar rahime yerleştirilir.Nadir görülen bazı genetik hastalıklarda belirli cinsiyetteki bebeklerin hastalıklı doğma riskini engellemek için uygulanabilir.

2) Diyet: Anne adayının gebelik öncesi uzun süren bir diyet yapmasına dayanır. Netleşmeyen iddialara göre anne adayının çikolata,et,balık,yeşil sebze ağırlıklı beslenmesi ve tuz tüketimini arttırması erkek bebek şansını arttırır.Buna karşın süt,peynir,tuzsuz kuru yemiş ve baklagillerden zengin beslenmesi bebeğin kız olmasına neden olur.

3) Sperm ayrıştırması:Yukarıda anlattığımız gibi cinsiyeti belirleyen etken yumurtayı dölleyen spermintaşıdığı cinsiyet kromozomudur. ABD de geliştirilen bir yöntemle X ve Y kromozomu taşıyan spermler ayrıştırılabilir ve istenen kromozomu taşıyan spermler kullanılır.Yöntemin sperm hücreleri üzerindeki etkisi kesin olmadığından komplikasyon riski belirsizdir.

4) Takvim metodu:X kromozomu taşıyan spermlerin Y kromozomu taşıyanlara göre daha ağır olmasındanyola çıkarak geliştirilmişse de güvenilirliği kanıtlanmamıştır. Bu yöntemin savına göre yumurtlamaya yakın dönemde ilişkide bulunulursa hafif olan ve buna bağlı olarak hızlı hareket ettiği düşünülen Y kromozomlu spermlerin yumurtayı dölleme şansı yüksektir. Buna karşın yumurtlamadan 3-4 gün önce ilişkide bulunulursa Y kromozomu taşıyan spermler öleceğinden kız olma şansı daha yüksektir.

5) Çin takvimi: Elden ele dolaşan bu yöntem için mantıklı bir açıklama yoktur.Annenin yaşı ve hamile kalınan aya göre cinsiyeti belirleyen bir çizelge kullanılır.Kaynağı konusunda çeşitli iddialar olsa da bilimsel olarak kabul edilebilirlikten uzaktır.
6) Babychoice (Materna) : Yumurta hücresinin elektriksel yüküyle bazı dönemlerde kız ve erkek bebek oluşma olasılığı üzerinde etkili olduğu iddiasından yararlanılır.Merkezi İsviçre’de olan bir şirketin para iadesi garantisiyle başvurya özel takvim hazırladığı biliniyor.Başarı oranının % 90 olduğu iddia edilen bu yöntemi uygulayan şirketin ülkemizde de temsilcisi bulunmaktadır.

7)MSHCG hormonu :Son zamanlarda cinsiyet belirlenmesi konusunda ilgi çekmektedir.Erken gebelikte saptanabilen bu hormonun kız bebeklerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Anne kan ve idrarında saptanabilen bu hormon kız bebek taşıyan annelerde erkek bebek taşıyan annelere göre birkaç kat daha yüksek düzeyde olduğu savunulmaktadır
İsrail’de 347 hamile kadın üzerinde yapılan araştırmada, gebeliğin 14-20 günlerinde MSHCG hormonunun 1 veya 3 kez daha fazla salgılandığı belirlendi. Araştırma sonucunda 184 kız, 163 erkek fetusun meydana geldiği gözlendi

8) Diğerleri: İnternet yoluyla tüm dünya üzerinde para iadesi garantisiyle yukarıdaki yöntemlerin birini yada birden fazlasını birlikte kullanarak cinsiyet belirleme üzerinden ticaret yapan pek çok kaynağa ulaşabilmek mümkün.

Burada bir kez daha belirtmek gerekir ki erken gebelikte cinsiyet belirlemek amacıyla yapılan incelemelere yalnızca genetik hastalıklar sözkonusu ise izin verilmektedir.Bazı genetik hastalıkların sadece kız ya da sadece erkek bebeklerde ortaya çıktığını biliyoruz.Kanunlar böyle bir durum yoksa erken gebelikte cinsiyet belirlenmesine yönelik çalışmalara izin vermemektedir.Down sendromu ve benzeri genetik hastalıklar için yapılan amniosentez ve kordosentezlerde dahi bebeğin cinsiyetinin rapor edilmesi yasaktır.

Anahtar Kelimeler: bebegin cinsiyeti, erkek mi, kız mı,
Bu haber toplam 2318 defa okunmuştur
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
Geç Yaşta Hamilelik Gençleştiriyor
Annelerin Hamilelik Öncesi Stresi Çocuğu Etkiliyor
Hamileliğin Başında Cinsel İstek Artıyor
Hamileyken Çin Takvimi Hesabı
Hamilelikte Tatil
Üçlü Test
İkili Test
Hamileyken Bilgisayar Kullanmak
Bebek için Alınacak ilk Eşyalar
Hamilelikte Bebek için Alışveriş
Hamilelikte Sıcak Hava
Hamilelikte Yüzme
NST Nedir?
Hamilelikte Kalp
Hamileyken Ultrason
Hamilelikte Son Ay Kontrolleri
Hamilelikte Alkol Kullanımı
Hamilelikte Kafein
Hamilelikte Röntgen
Hamileyken Grip
Fenilketonüri ve Hakkında Herşey
Fenilketonüri
Hamilelikte Tatlandırıcı Kullanmak
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir
Anne Karnında Bebek hareketleri
Sayısal Kromozom Bozukluğu
Kardeşe Hazırlık
Hamileyken Seyahat
Hamilelikte Tehlikeli İşaretler
Gebelikte Vücut Değişikliği
Hamileyken Oruç Tutabilirmiyim
Hamileyken Evcil Hayvanlar
Hamileyken Yapılmayacak Aşılar
Hamilelikte Yapılmaması Gerekenler
Hamileyken Tetanoz Aşısı
Hamilelikte Sigara
Hamileyken Saç Boyatmak
Hamileyken Nasıl Yatmalı
Hamilelikte Kansızlık
Hamileyken İlaç Kullanmak
 
KURUMSAL

İÇERİK

BİZİ TAKİP EDİN