1 AYLIK >>> 2 AYLIK >>> 3 AYLIK >>> 4 AYLIK >>> 5 AYLIK >>> 6 AYLIK
7 AYLIK >>> 8 AYLIK >>> 9 AYLIK >>> 10 AYLIK >>> 11 AYLIK >>> 12 AYLIK
13 AYLIK >>> 14 AYLIK >>> 15 AYLIK >>> 16 AYLIK >>> 17 AYLIK >>> 18 AYLIK
19 AYLIK >>> 20 AYLIK >>> 21 AYLIK >>> 22 AYLIK >>> 23 AYLIK >>> 24 AYLIK
Bebeğiniz bu ayda; kıyafetlerini çıkarmaktan hoşlanır. Bezini dahi çıkarmaya kalkabilir.
Dişini fırçalayabilir. Macunsuz bir fırça kullanır ve sizi taklit eder. Bütün bunlar onun artık bağımsız bir birey olmaya başladığını gösterme şeklidir.
Çekmece ve dolapları karıştırır. Keşfetmek onun için en eğlenceli şey.
Çığlık atmayı sever. Bunu bazen ilgi çekmek için yaptığı gibi, bazen de sadece kendi sesini denemek için yapar. Eğer size bir şey yaptırmak için çığlık atıyorsa, ona bağırmamasını, sakin bir sesle söylediğinde yapacağınızı anlatın.
Bebeğiniz şimdiye dek, uyurken herhangi bir nesneye bağlanmış olabilir. Bu bir battaniye ya da bir oyuncak olabilir. Hastalandığında ya da öfkeli olduğunda bu nesne ona güven verir. Yıkamaya kalkmayın çünkü onu bebeğiniz için özel kılan kokusudur. Kaybolma ihtimaline karşı yedekleyin.
Merdiven çıkabilir. Bunu bir oyun haline getirir ve inip çıkmak ister. Güvenliğini sağlayın ve istediği kadar inip çıkmasına izin verin.
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Kimi anneler ve bebekleri için, tuvalet eğitimi için erken bir ay olabilir. Ama bezsiz günler ufukta görünmeye başladı. Ona farkındalık kazandırmak için, bezini değiştirirken ve kaka yaptığını fark ettiğinizde, bunu ona söyleyin. Bazı anneler ve bebekler için bu ay tuvalet eğitimine başlamak için ideal bir ay olabilir. Bunu en iyi siz bilirsiniz.Sesini kullanmayı öğretebilirsiniz. Müzik dinlerken eşlik edin, değişik hayvan sesleri çıkarın. “Kedi ne yapar?”, “Miyaaaw” gibi denemeler yapın. Onunla konuşurken, dikkatini çekmek için sesinizi yükseltmek yerine fısıldayın, bu kesinlikle işe yarar.
Bebeklerde İtirazlar ve Öfke KrizleriBebeğiniz yemeye itiraz edebilir. İnatlaşmak yerine, acıkmasını bekleyin. Günün sonunda nasıl olsa yiyecektir. Ona çeşitli seçenekler sunun. Bunların hepsi sağlıklı seçenekler olsun. Miktar günden güne farklılık gösterse de, günün tamamında yedikleri sağlıklı yiyecekler olur. Bırakın ne kadar yiyeceğine kendi karar versin. Yemekler ne kadar basit ve kendi yiyebileceği türden olursa o kadar iyi sonuç alırsınız.
Herhangi bir şeye izin vermediğinizde, öfke krizi geçirebilir. Açlık, yorgunluk ve uykusuzluk bu durumu tetikler. Bu halleri saman alevi gibidir, hızla sakinleşir. Genellikle müdahale etmediğinizde, daha çabuk normale döner. Görmezden gelin, dikkatini başka tarafa çekmeye çalışın ve geçtiğinde tekrar yapmakta olduğunuz şeye dönün.