1 AYLIK >>> 2 AYLIK >>> 3 AYLIK >>> 4 AYLIK >>> 5 AYLIK >>> 6 AYLIK
7 AYLIK >>> 8 AYLIK >>> 9 AYLIK >>> 10 AYLIK >>> 11 AYLIK >>> 12 AYLIK
13 AYLIK >>> 14 AYLIK >>> 15 AYLIK >>> 16 AYLIK >>> 17 AYLIK >>> 18 AYLIK
19 AYLIK >>> 20 AYLIK >>> 21 AYLIK >>> 22 AYLIK >>> 23 AYLIK >>> 24 AYLIK
Bu ayda bebeğiniz olaylara farklı tepkiler verebilir. Herhangi bir sesten rahatsız olabilir, korkabilir ya da hoşlanmayabilir. Rahatsız olduğu yüksek bir sesten ya da gürültüden kendini kulaklarını kapayarak koruyabileceğini gösterin. Böylece korkmaz ve rahatsızlığını engellemeyi öğrenir.
Algısı hızla gelişiyor. Artık boya kalemlerinin yenmediğini ve onlarla resim çizileceğini anlayabiliyor.
16 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeğiniz şimdiye kadar muhtemelen bir kısa sabah uykusu ve uzun bir öğle uykusu uyuyordu. Bu ayda bu iki uykuyu tek ve uzun bir öğle uykusuna düşürebilir. Fakat alışması zaman alacaktır. Bir müddet, sabah uyuduğu vakti sakin aktiviteler yaparak, dinlenerek, kitap okuyarak ya da müzik dinleyerek geçirin. Dışarıda olmaktan kaçının. Bu ayın sonunda yeni uyku düzenine alışmış olur. Bebekler ve KurallarBebeğiniz bu aylarda sizin sınırlarınızı zorlamayı sever ve kuralları sıklıkla dener. “Annem prize dokunmamı istemedi, peki bunda ciddi mi?”, “Acaba diğer odadaki prize dokunabilir miyim?” Tutarlı davranırsanız, bebeğinizin size güvenir ve beklentilerinizi anlar. Koltukta zıplayabilir, raflara tırmanabilir ve bu gibi davranışlarına herhangi bir şekilde gülerseniz, ona karmaşık bir mesaj vermiş olursunuz.
Kuralları çiğnediğinde ona bağırmayın. Sakince, “hayır klozeti açmak yok” demeniz yeterli olur. Sizi anlıyor, sadece deneyerek öğreniyor.
Bu aylarda bebekler, araç koltuğu ve mama sandalyesine oturmayı reddedebilir. Keşfetmek, tırmanmak, koşmak onun için her şeyden caziptir. Oturmayı onun için eğlenceli hale getirin. Sadece arabada okuduğunuz kitaplar edinin, çevresine onu meşgul edecek oyuncaklar asın.
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Bebekler değişime çok kolay ayak uydururlar ama yine de gün içinde ne yapacaklarını bilmek isterler ve düzeni severler. Örneğin, öğle uykusunu yatağında uyumak istiyorsa, bunu sağlamaya çalışın. Rutininizi mümkün oldukça bozmayın ve aksi hallerde ona açıklayın. Sizi anlayacaktır.
Ona macunsuz bir şekilde diş fırçalamayı öğretebilirsiniz. Sabah rutininize diş fırçalamayı eklerseniz, sizi taklit ederek kolayca öğrenebilir.
Bebeğiniz televizyon izlemek için hala çok küçük. Unutmayın, birlikte yapacağınız herhangi bir aktivite, bütün bebek programlarından daha faydalıdır.